Karneval chutí: kančí kýta i pražený štír
Propagovat tradiční českou a moravskou kuchyni a ukázat aktuální úroveň moderní české gastronomie a vybraných restauračních služeb, to vše za lidové ceny. Takové cíle si klade výstava Karneval chutí, která se uskuteční ve dnech 22. až 24. dubna v pavilonu A na výstavišti Černá louka. Záštitu nad jedinou akcí svého druhu v ČR převzal primátor Tomáš Macura.
Dobrou chuť! Ilustrační foto: OV
Jen loni se Karnevalu chutí zúčastnilo na 7,5 tisíce lidí. Litovat nebudou ani ti, kteří navštíví jeho letošní čtvrtý ročník. Ten bude věnován hlavně prezentaci projektů Czech specials a Jak šmakuje Moravskoslezsko. Právě speciality z této nabídky budou po celou dobu výstavy připravovat v restauraci Asociace hotelů a restaurací ČR šéfkuchaři předních hotelů a restaurací Ostravy a Moravskoslezského kraje a nabízet je formou menu o třech chodech za pouhých 120 korun. K ochutnání bude dušená či pečená kančí kýta, králík s šípkovou omáčkou, vepřová líčka, kachní prsíčko, pošírovaný kapří filet na másle a další speciality. To vše servírováno jako v nejlepších restauracích.
Na své si ale přijdou i milovníci nejrůznějších ochutnávek, koštů, kulinářských show a gastronomických lahůdek všech druhů. Letos poprvé si budou moci pochutnat například na pštrosím mase a pštrosích výrobcích, na hmyzích specialitách, a především na restovaném štíru po mexicku. K tomu budou samozřejmě k dispozici vybrané druhy vína a možnost předvést v rámci soutěže pro návštěvníky něco ze svého vlastního kulinářského umění. Podmínkou je přihlásit se dopředu.
Podrobnosti o soutěži, prezentacích škol a dalších zajímavostech lze najít na stránkách městské společnosti Ostravské výstavy, a. s.