I v jídelně se dá vařit zdravě a chutně
Radka Čechová ze základní a mateřské školy Volgogradská v Zábřehu se stala nejlepší školní kuchařkou v Ostravě. Do celoměstské soutěže Školní jídelny zdravě a chutně se přihlásilo na dvacet soutěžících, do finále jich postoupilo pět. Na dalších příčkách se umístili Vladimír Lesa ze ZŠ Sekaniny v Porubě a Veronika Kučerová ze MŠ Tylova v Zábřehu.
Radka Čechová (s pohárem) a Vladimír Lesa, v pozadí Veronika Kučerová. Foto: B. Krzyžanek
Gastronomická soutěž kuchařů ze školních jídelen se uskutečnila 16. června v Gastrocentru Střední školy společného stravování v Hrabůvce. Tématem bylo bezmasé jídlo. „Pocity? Hezké, první místo je vždycky krásné,“ svěřila se vítězkyně, která pracuje ve školní jídelně šest let. „Stejně tak by mě ale potěšilo i druhé nebo třetí místo. A soutěž? Ta je super! Snad si rodiče všimnou, že se ve školních jídelnách vaří lépe, že je to více hlídané a budou do nich posílat na obědy více dětí; to by bylo nejlepší,“ dodala Radka Čechová.
Celoměstskou kampaň s názvem Školní jídelny zdravě a chutně připravilo město Ostrava u příležitosti 70. výročí vzniku školních jídelen v návaznosti na iniciativu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Jejím cílem je zvýšit kvalitu stravovací služby v ostravských mateřských a základních školách, vhodně propojit problematiku školního stravování se vzdělávacími programy škol a probudit zájem a vzájemnou spolupráci dětí i dospělých na kvalitě školního stravování. Za loňskou část projektu získala Ostrava v hodnocení MŠMT celorepublikově první místo. Oficiální vyhodnocení I. etapy kampaně Školní jídelny zdravě a chutně se uskuteční 21. června v Divadle loutek Ostrava.