Fajne školní bistro se představilo na mezinárodním festivalu partnerských měst v Katovicích
O uplynulém víkendu se v polských Katovicích konal 5. ročník festivalu s názvem Spojuje nás chléb (Łączy nas chleb), kterého se účastnila partnerská města Katovic, včetně Ostravy. Moravskoslezskou metropoli zastupoval stánek městského projektu Fajne školní bistro, jenž se v Zadolském parku rozhodně neztratil.
Fajne školní bistro v Katovicích podpořila také náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová. Foto: MMO
Mottem letošního festivalového ročníku bylo „Ocet a olivový olej". Přestože počasí příliš nepřálo, do Zadolského parku přesto zavítal slušný počet návštěvníků. Kromě ochutnávání nejrůznějších druhů chleba a chlebových pochoutek je čekala například módní přehlídka studentů Centra odborného vzdělávání v Katovicích koncert kapely Walk Away s Urszulou Dudziakovou, spojený s následnou autogramiádou a další umělecká vystoupení.
Pestrý program festivalu obsáhl rovněž diskusní panely za účasti zástupců partnerských měst, honorárních konzulátů, odborníků z oblasti gastronomie nebo řemeslných oborů. Chybět nesměly populární workshopy s tematikou pečení chleba, výroby čokolády, octa či přírodních parfémů. Připravena byla ochutnávka olivového oleje, příznivci královské hry se utkali v šachovém turnaji a výtvarně laděné duše si vyzkoušely malování pod širým nebem.
Během dvou festivalových dnů Ostravu zastupoval stánek projektu Fajne školní bistro. Každému z příchozích jeho pozorná obsluha nabídla domácí ostravský „ BO fajny chléb!!!" s některou z vynikajících pomazánek. Kuchař Petr Bláha připravil hráškovo tvarohovou s klíčky, škvarkovou s nakládanou červenou cibulí a také pomazánku z medu, Lučiny a kakaa. Vděční strávníci se při v průběhu nových gastronomických zážitků seznámili s projektem Fajne školní bistro.
Projekt Fajne školní bistro s mentoringem školního stravování ve školních jídelnách základních škol Ostrava zahájila už v roce 2019. Jeho hlavní tváří se stal ostravský kuchař David Valíček, který vařil ve špičkových kuchyních ve světoznámých restauracích po celém světě, například v hotelu Burj al Arab v Dubaji, v restauraci Fig and Oliv na Manhattanu, v KPMG u Michellinského kuchaře Stacey Harrise nebo v londýnské Berners Tavern u šéfkuchaře Jasona Athertona. Postupně se k němu přidali další kuchaři - Petr Bláha, Michal Adam a Petr Přeček, kteří se prezentovali v různých kulinářských soutěžích, získávali zkušenosti v zahraničí, zabývají se organizací gastronomických kurzů či vyučují. Celý tým je doplněn i o odbornice v oblasti provozu školních jídelen, dietního stravování, nutričních doporučení a spotřebního koše Michaelu Remešovou a Dagmar Kovářů.