Čokoládová vařečka pro Matěje Otipku

4/2 2016

Už poosmnácté zkřížili žáci ostravských základních škol vařečky v boji o titul nejlepšího mladého kuchaře. Kulinářská soutěž O čokoládovou vařečku, která se konala 3. února v prostorách Střední školy společného stravování v Hrabůvce, se uskutečnila v rámci kampaně Školní jídelny zdravě a chutně. Záštitu nad ní převzal náměstek primátora Martin Štěpánek.

Čokoládová vařečka pro Matěje Otipku

Lucie Kalová ze ZŠ Jugoslávská v Zábřehu připravila chod nazvaný Barevné jehly hokaidó. Foto: B. Krzyžanek

Soutěž o hlavní cenu – dort v podobě čokoládové vařečky – je určena pro žáky 7. až 9. tříd ZŠ, kteří mají zájem o gastronomii. Za úkol mají připravit v časovém limitu čtyři porce teplého pokrmu s přílohou. K ruce dostanou jednoho žáka 3. ročníku učebního oboru Kuchař – Kuchařka a svůj konečný výtvor musí předložit odborné porotě, která ohodnotí dodržování technologického postupu, hygienu při práci, dodržení časového limitu, ale především chuť a estetiku připraveného pokrmu.

Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo 34 žáků a žákyň. Vedle obyčejných jídel, jako sekaná s bramborovou kaší či hamburger s hranolky, zapsali na pomyslný jídelní lístek i cizokrajně znějící speciality typu boulettes de viande či sicilské arancini di riso v rajčatové omáčce. Nechyběla také jídla tajemná jako špecle a la Straka, upíří bašta či chalupářské překvapení a určitým překvapením bylo i to, že dva ze soutěžících uvařili dietní bezlepkové jídlo určené pro celiaky.

Právě jedno z nich, pestré kuličky se zeleninou, vyhodnotila porota jako nejlepší. Uvařil je osmák Matěj Otipka ze ZŠ Ivana Sekaniny v Porubě a spolu s ním se z úspěchu radovala i kuchařka z tamější školní jídelny a vedoucí kroužku vaření Bronislava Lesová. „Mám z toho obrovskou radost, kluci jsou moc šikovní. Mám tu dva, a oba byli skvělí,“ svěřila se.

Pořadí na prvních třech místech:

1. Otipka Matěj – ZŠ I. Sekaniny 1804, Ostrava-Poruba, Pestré kuličky se zeleninou (bezlepkový pokrm)

2. Laňka Petr – ZŠ Porubská 832, Ostrava-Poruba, Tagliatelle se špenátem, rajčaty a žampióny

3. Machná Barbora –ZŠ Krestova 36, Ostrava-Hrabůvka, Špagety s vepřovou směsí a zeleninou