Statutární město Ostrava - oficiální portál
  • Velikost písma:
  • A
  • A
  • A

Osobní nástroje

Nová tvář piazzetty u Nádražní ulice

Poslední změna: Středa 13.09.2017 14:55 - Oborilová Hana

Středa 13.09.2017 12:15

Ještě v letošním roce bude opraveno veřejné prostranství v okolí Komerční banky u tramvajové zastávky Elektra v centru města. Projekt společně představili primátor Tomáš Macura a autor projektu architekt Ondřej Vysloužil. Součástí úprav je položení nové žulové dlažby, veřejné osvětlení, výsadba stromů a doplnění městského mobiliáře.

Nová tvář piazzetty u Nádražní ulice

Vizualizace piazzetty u Nádražní ulice.

„Praktickými kroky dokazujeme, že nám záleží na kvalitě veřejného prostoru v Ostravě. Tento prostor bezprostředně navazuje na Nádražní ulici a teď po její rekonstrukci o to více vystoupily jeho nedostatky na povrch," vysvětlil důvody renovace Macura. „Chceme vytvořit jakousi vstupní bránu do centra, na kterou pak navazuje i náměstí Msgre. Šrámka, které v budoucnu také projde revitalizací podle výsledků architektonické soutěže,“ dodal primátor.

Rada města na včerejším jednání rozhodla o zadání zakázky, kterou vyhrála ostravská firma Jankostav s.r.o. V nejbližších dnech by měla být podepsána smlouva. Samotná přestavba by měla být hotova do 12 týdnů od podpisu smlouvy.

Podle architekta Ondřeje Vysloužila bylo záměrem vytvořit z místa zajímavý prostor k setkávání. Připomněl, že jde o frekventované místo, jakousi vstupní bránu do centra města, a cílem tak bylo do něj vnést i duchovní rozměr. 

Opravy počítají s novou žulovou dlažbou, která bude v souladu s pěšími zónami ve městě a k odstranění kolizních prvků pro chodce a vozíčkáře. Na této piazzettě dostanou prostor i výtvarné prvky. V podchodu pod přístavbou Komerční banky to budou siluety andělů, ale přibudou i stojany, na nichž se budou postupně obměňovat umělecká díla studentů Ostravské univerzity. Na betonové lavici oddělující plochu s břečťanem a dlážděním bude napsána báseň Vladimíra Šlosara. Přibude i speciální osvětlení, které nasvítí koruny stromů i místa, kde není tolik světla a současně zvýrazní i výtvarná díla. Zároveň s tímto projektem dojde i k úpravám přístavby Komerční banky - k odstranění kolizního ochozu, který vadí průchodu nebo stávajícího schodiště. V místě se navíc v budoucnu počítá se stojanem na kola v rámci projektu tzv. bikesharingu neboli veřejného sdílení kol. Modernizace frekventovaného místa by měla stát necelých 6 milionů korun bez DPH.