Historické kalendárium
27. květen 1975
Ostravský večerník tehdy otiskl informaci o otevření nové lesácké koliby na Černé louce v centru Ostravy. Nacházela se v prostoru bývalé moravskoostravské farské zahrady a počítalo se i s terasou pro 200 hostů. V přízemí koliby byl postaven kruhový krb, kde číšníci připravovali nebo dokončovali speciality přímo před zraky hostů. Na jídelníčku se měly objevit například lesácké škubánky, dřevorubecký biftek či zbojnické vepřové koleno. Provoz měl být celoroční a měla být cenově dostupná pro všechny. K tomu mělo přispět i skutečnost, že přes prvotřídní vybavení byla zařazena do 3. cenové skupiny.
30. květen 1951
Toho dne zemřel v Ostravě báňský odborník Karel Vorálek. Narodil se 16. 1. 1882 v Lešanech (okres Prostějov) a od r. 1901 studoval na Báňské akademii v Příbrami. Od r. 1905 byl zaměstnán jako horní inženýr ve společnosti Severní dráhy Ferdinandovy v Moravské Ostravě. Jako samostatný závodní vedl v letech 1921–1924 důl Alexandr v Kunčičkách. V r. 1928 přešel do Báňské a hutní společnosti, kde se stal přednostou báňské inspekce na jejím ředitelství v Moravské Ostravě. Jeho odborné znalosti, v r. 1949 jmenován mimořádným profesorem pro obor hornictví II, byly využívány v řadě poradních komisí, týkající se především bezpečnosti při provozování hornictví. Věnoval se také pedagogickým a publikačním aktivitám.
1. červen 1914
Právě tehdy převzal restauraci v hotelu Brioni v Moravské Ostravě restauratér Antonín Tvrdoň. V tisku Ostravský kraj uvedl následující doporučení hostům: „Velectěnému obecenstvu v místě, jakož i příchozím do Moravské Ostravy oznamuji, že se vynasnažím, abych všem přáním pánů hostů vyhověl znamenitou kuchyní i vyleženým Českobudějovickým pivem jakož i přírodním vínem a doufám, že očekávání pánů hostů v plné míře uspokojím. V každou denní dobu čerstvě upravená jídla, obsluha vzorná. Prose o vzácnou a hojnou přízeň ctěného obecenstva, v dokonalé úctě restauratér.“ Ve fondu Archivu města Ostravy se dochoval i jídelní lístek této restaurace.
Foto1: Plánek k výstavě na Černé louce v roce 1975
Foto2: Důl Alexander v Kunčičkách na počátku 20. století
Foto3: Jídelní lístek hotelu Brioni z roku 1921, česky
Foto4: Jídelní lístek hotelu Brioni z roku 1921, německy
Zpracoval: Archiv města Ostravy