Vedení města nechce druhé laguny

23.11.2011. Město Ostrava podá nabídku na odkup pozemků a budov v areálu bývalé rafinérie Ostramo v Ostravě-Přívozu. Rozhodli o tom na svém mimořádném zasedání zastupitelé. „Jsme připraveni jít do boje s dalšími zájemci. Chceme mít dohled nad sanací tohoto území a mít pod kontrolou i jeho budoucí využití,“ uvedl náměstek ostravského primátora pro životní prostředí Dalibor Madej.

Skoro osmnácti hektarový průmyslový areál je součástí konkurzní podstaty po společnosti Ostramo, která tam ukončila činnost po povodních v roce 1997. Cenu stanovila konkurzní správkyně na minimálně 46 milionů korun. Město nabízí za pozemky 62,5 milionů korun, tj. cca 350 Kč/m2.  Výše navrhované kupní ceny je pro schůzi věřitelů, která bude o prodeji rozhodovat, hlavním kritériem. Zájemci se musejí zavázat i k tomu, že postupně zbaví areál ekologické zátěže. Věřitelé budou také přihlížet k podnikatelskému záměru, který musejí zájemci předložit.

„Město je neprávem kritizováno za problémy, které přináší sanace sousedních ropných lagun. Nemáme přitom na průběh odstraňování této zátěže žádný vliv. Také proto usilujeme o získání sousedního pozemku. Pak budeme mít vyčištění tohoto území pod stoprocentní kontrolou,“ řekl Dalibor Madej.

O pozemky se město bude ucházet přesto, že investiční rozpočet pro příští rok není příznivý. „Je to pozemek, na který se vyplatí městu i půjčit. Podle mě je to jedno z nejlepších míst ve městě, v budoucnu půjde o velice atraktivní lokalitu,“ řekl Dalibor Madej.

Jedním z vážných zájemců o pozemek je rovněž rakouská společnost AVE, zabývající se odpadovým hospodářstvím. "O zájmu společnosti AVE víme. Při jednání s představiteli společnosti nám nebyl předložen žádný konkrétní záměr. Představa, že by nám v centru měla vyrůst skládka je pro mě děsivá," dodal Madej.

Odhady nákladů na vyčištění pozemků pod bývalou chemičkou se pohybují mezi šesti sty až osmi sty miliony korun. Město už několik měsíců jedná se Státním fondem životního prostředí ČR. Jako veřejně-právní subjekt má lepší šance než soukromý vlastník získat na sanaci pozemku dotaci. Podle prvotních představ města by na území, které je v sousedství dálničního přivaděče, mohla vzniknout například zóna pro obchod a drobnou výrobu nebo místo pro volnočasové aktivity.