Padesát pět milionů na vzdělávání

14. 3. 2019. Město Ostrava vyhlašuje celkem tři dotační tituly z oblasti vzdělávání. Ten první podporuje výukové, mezinárodní a zájmové aktivity všech vzdělávacích stupňů škol a také akce v oblasti školství.

Druhý se zabývá podporou výuky cizích jazyků a bilingvní výuky a třetím je program na podporu vzdělávání zejména v oblasti technických a přírodních věd a talent managementu. V letošním roce budou tyto dotační tituly podpořeny celkem 55 miliony korun. Částka je v porovnání s rokem 2015 vyšší o více než třetinu.

Nejmladším dotačním programem z této oblasti je podpora vzdělávání zejména v oblasti technických a přírodních věd a talent managementu. Do čtvrtého ročníku programu zaslalo přihlášku 78 subjektů.  Žadatelé před komisí rady města pro vzdělávání, vědu a výzkum obhajovali své projektové záměry. Zastupitelé města následně na základě návrhu komise rozhodli o spolufinancování 52 projektů v celkové výši 40 milionů korun. Podpořena bude práce koordinátorů nadání ve školách, vzdělávání pedagogů v oblasti podpory nadání, atraktivní vzdělávací programy, exkurze a stáže pro žáky, návštěvy odborníků z praxe ve školách nebo vznik talent center.

V oblasti rozvoje technického vzdělávání získaly podporu velice oblíbené pro školy bezplatné interaktivní výukové programy v Malém a Velkém světě techniky, dále projekty škol s badatelskou výukou, robotikou, aplikací experimentů a pokusů, popularizace vědy prostřednictvím Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. S realizací projektů souvisí také vybavení škol moderními pomůckami. Finančně bude podpořen rozvoj studijních programů, jejichž absolventi chybí na trhu práce. Příkladem je obor Ortoticko-protetický technik.

Za čtyři roky fungování tohoto programu město podpořilo celkem 184 projektů částkou 170 milionů korun. Mezi podpořené projekty patří například výuka v anglickém jazyce na Lékařské fakultě, bezplatné interaktivní výukové programy v Dolní oblasti Vítkovice, také centrum individuální péče o talenty Proxima, dobře fungující síť koordinátorů nadání nebo tři nově vzniklá certifikovaná talent centra. Ostrava se podporou těchto projektů postupně stává líhní technických talentů, vyhledává je, podporuje a vytváří jim podmínky pro jejich rozvoj.  Jsem přesvědčena o tom, že je to ta správná cesta, která nás dovede k centru prvotřídního vzdělávání s  podmínkami pro mimořádné talenty,“ řekla náměstkyně Andrea Hoffmannová.

Ve druhém dotačním programu, který podporuje výukové, mezinárodní a zájmové aktivity všech vzdělávacích stupňů škol a akce v oblasti školství reprezentující město Ostrava, získalo dotaci 119 projektů v celkové výši 7,3 milionu korun. Spolufinancovány z něj budou velké tradiční akce např. Ostravský veletrh fiktivních firem, soutěž v gastro oboru AHOL CUP, Studentské anglické divadlo, ale i nové projekty Z lavic k vodě, Cizojazyčná knihovna, Myslet divadlo, Přátelství hranicemi nekončí apod.

Do třetího dotačního programu, kterým město již 11 let finančně podporuje rozvoj výuky cizích jazyků a bilingvní výuku, mohou školy žádosti posílat ve druhé polovině dubna.  V současné době se na území města bilingvně vyučuje na 25 školách. Z programu je dále podporována příprava žáků na mezinárodní jazykové zkoušky, zvyšování kompetencí vyučujících a to jak v oblasti jazykových znalostí, tak v oblasti metodiky a didaktiky. Hrazeny jsou také náklady na výuku jazyků rodilými mluvčími. Každoročně je prostřednictvím tohoto programu školám poskytnuta dotace ve výši 8 milionů korun. V březnu zastupitelé schválili zásady programu a školy si do něj mohou podat přihlášku od 15. do 30. dubna.

Vyhlášený program na podporu rozvoje výuky cizích jazyků a přehled všech podpořených projektů v jednotlivých programech najdete zde:

Příklady zajímavých projektů z programu „ Talent management“

Příjemce dotace

Název projektu

dotace v   Kč

Dolní   oblast VÍTKOVICE, z.s.;

Vzdělaná   Ostrava 2019

12 500   000

Vysoká škola báňská - TU Ostrava;

Systematický rozvoj technické gramotnosti

AHOL   - Střední odborná škola, s.r.o.;

Rozvoj   oboru vzdělávání „Ortoticko-protetický technik“

PROXIMA z.s.;

Mateřská škola Ostrava, Varenská 2a,

Polytechnika 2019

Mateřská škola, Ostrava-Poruba, Čs. exilu

Lépe jednou vidět než stokrát slyšet - tréninkové místo pro   rozvoj technické a přírodovědné gramotnosti dětí

Mateřská   škola, Ostrava-Poruba, Dětská

Zahrada   ptáčka Zpěváčka

Mateřská škola, Ostrava-Poruba, Ukrajinská

Svět na kolech II.

Mateřská škola Ostrava-Zábřeh, Za Školou

Mistr stavitel ve školce

Středisko volného času Korunka,

Klub pro talentované děti a mladé lidi

Středisko volného času, Moravská Ostrava,

"NEBOJME SE TECHNIKY 2019" - výukové programy pro   rozvoj technické gramotnosti žáků ostravských škol

Waldorfská   ZŠ a MŠ Ostrava,

Přírodovědné   a technické vzdělávání na Waldorfské škole

ZŠ a MŠ MUDr. Emílie Lukášové, Hrabůvka

Talenty ve školce i ve škole

Základní škola a mateřská škola, Lhotka,

Stále je co poznávat

ZŠ a MŠ Ostrava-Zábřeh, Březinova 52,

Myslím, bádám, objevuji

ZŠ a MŠ Ostrava-Zábřeh, Kosmonautů 15,

Podpora vzdělávání a talentmanagement K15

Základní   škola Ostrava - Stará Bělá;

Podporujeme   naše talenty II.

Základní   škola Ostrava, Gen. Píky 13A,

Podpora   mladých badatelů k vědeckému rozvoji

ZŠ   Ostrava-Hrabůvka, Provaznická 64,

Objevujeme   skrytá tajemství vědy

ZŠ   Ostrava-Michálkovice, U Kříže 28,

Umíme,   víme, chceme!

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny

Talentárium na druhou

Základní škola, Ostrava-Poruba, J. Valčíka 4

Vědárna

ZŠ, Ostrava-Poruba, Porubská 832,

Podpora nadání na Porubské III.