Ostrava letos podpoří sociální a zdravotnickou oblast téměř 1,3 miliardami korun

Pro rok 2019 je v rozpočtu města vyčleněna pro sociální oblast a zdravotnictví částka ve výši 1,264 miliardy korun. Tvoří ji náklady na provoz příspěvkových organizací města: domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem, pobytových, ambulantních a terénních služeb pro lidi s postižením v sociální oblasti. Ve zdravotnictví na provoz Městské nemocnice Ostrava a Dětského centra Domeček.

„Za posledních 5 let se jedná o nejvyšší částku věnovanou z ostravského rozpočtu na podporu sociální a zdravotnické oblasti. Vedle nezanedbatelného navýšení finančních prostředků na platy zaměstnanců je to i v důsledku vyššího rozpočtu na investiční akce,“ řekl resortní náměstek Zbyněk Pražák.

Částka 521 milionů korun je určena pro příspěvkové organizace ze sociální oblasti. Dále je v celkové sumě zahrnuto 176 milionů korun pro finanční podpory v obou oblastech. Jedná se o dotace, neinvestiční příspěvky, transfery, dary dárcům krve, financování nákladů na nezbytnou zdravotní péči osob bez zdravotního pojištění. Na investiční akce příspěvkových organizací ze sociální oblasti je vyčleněno 50 milionů. Dalších 517 milionů je ve Fondu pro rozvoj Městské nemocnice Ostrava.

Dalších 250 milionů město v následujících letech postupně vloží do rekonstrukce Domova Korýtko, výstavby nového domova pro seniory v Hulvákách, a to 400 milionů korun. Do transformace pobytového zařízení Čtyřlístek, kdy postupně dojde k vybudování bydlení v rodinných domcích pro lidi s mentálním postižením, investujeme z městského rozpočtu 300 milionů korun. Na transformaci Dětského centra Domeček vynaložíme 100 milionů a rekonstrukce Domova Slunovrat a rekonstrukce střechy Domova Magnolie bude stát 53 milionů korun,“ dodal náměstek Zbyněk Pražák.

V  souhrnné částce, která je pro letošní rok téměř 1,3 miliardy korun, jsou zastoupeny každoroční dotace, příspěvky a transfery do sociální a zdravotní sféry. Jedná se o 7 dotačních titulů zaměřených na podporu jednoletých a víceletých projektů v oblastech sociální péče, podpory osob s handicapem, zdravotnictví, prevence kriminality, protidrogové prevence, rodinné politiky a investiční program na podporu investic a obnovu materiálně technické základny neziskových organizací v sociální oblasti.

Pro rok 2019 je na dotace, příspěvky a transfery vyčleněno cca 140 milionů korun. Dalších 36 milionů na přípravu sociálního bydlení, rodinnou politiku, komunitní plánování a další aktivity. Také letos město na podporu investičních akcí a rozvoj materiálně technické základny neziskových organizací vyhlásilo výzvu v celkové výši 5 milionů korun. Přehled všech projektů je uveden zde: http://www.ostrava.cz/cs/urad/hledam-informace/dotace.

Od počátku letošního roku platí 5. Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit v Ostravě pro roky 2019-2022. Město se zavázalo, že podpoří vznik pobytových služeb pro seniory a osoby se specifickými problémy, celkem se jedná o 320 lůžek z toho pro seniory 230. Terénní a ambulantní registrované sociální služby budou navýšeny o 87,2 úvazku přímé péče. Personálně budou posíleny služby pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením zejména mentálním a duševním. Mezi uvedenými lůžky pro seniory je zahrnuta i kapacita nového domova v Hulvákách s odhadovanými náklady ve výši 400 milionů korun.

V oblasti prevence kriminality je jednou z priorit města pro letošní rok podpora pomoci obětem trestné činnosti, konkrétně oblast domácího násilí. Podpořena bude také komplexní práce s osobami, které měly konflikt se zákonem. Rozšířena bude komunikace mezi subjekty, které s touto cílovou skupinou pracují. Neméně významnou oblastí  je řešení problémů v sociálně vyloučených a dalších rizikových lokalitách. Stabilizován bude tým asistentů prevence kriminality, kteří budou od října financováni přímo z rozpočtu Městské policie Ostrava a dále budou podporovány multidisciplinární týmy, které v jednotlivých problémových lokalitách působí.

Skutečně vynaložené výdaje za rok

sociální věci a   zdravotnictví

2019   schvál. rozp.

Dotace, příspěvky, transfery, ostatní

Příspěvkové organizace sociální - na provoz a opravy

Příspěvkové organizace zdravotnické – na provoz a opravy

Investice – sociální

Investice - zdravotnické

CELKEM

1 264 078

Údaje v tabulce jsou v tisících Kč.

Příspěvkové organizace města – sociální:

Domov Slunečnice

Domov Korýtko

Domov Čujkovova

Domov Magnolie

Domov pro seniory Iris

Domov Slunovrat

Domov Sluníčko

Domov pro seniory Kamenec

Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením

Příspěvkové organizace města – zdravotnické:

Městská nemocnice Ostrava