pro týden od 31. října do 6. listopadu

1. listopad

dráhaDne 1. listopadu 1911 začal elektrický provoz na místní dráze ze Slezské Ostravy do Hrušova. Dráha byla provozována od roku 1904 jako parní. Kromě osobní dopravy zde jezdila také nákladní, přepravovalo se zejména uhlí z jámy Trojice ve Slezské Ostravě do továrny na sodu v Hrušově. V roce 1914 dráha prodloužili do Bohumína. Zrušena byla v roce 1961.

K foto: Konečná stanice místní dráhy Slezská Ostrava-Bohumín u říšského, dnes Sýkorova mostu v roce 1942

2. listopad

Dne 2. listopadu 1846 začal rakouský stát s hloubením dolu Jindřich v Moravské Ostravě, původně pojmenovaného Jáma X. V roce 1856 se stal majetkem akciové společnosti Severní dráha Ferdinandova ve Vídni a byl přejmenován na Důl Jindřich, podle Heinricha Sichrowského, generálního sekretáře společnosti. V roce 1872 shořela při požáru původní dřevěná těžní věž, kterou nahradili věží z kujného železa, první v celém revíru.

4. listopad

Dne 4. listopadu 1920 zemřel ve Vídni poslanec říšské rady, sociálně demokratický politik, novinář Petr Cingr, vůdce ostravského dělnictva (narodil se 12. 5. 1850 v Hudlicích, okr. Beroun). Na Ostravsku žil od roku 1893, potřebám zdejších horníků a hutníků věnoval veškerou energii. Prvním výsledkem bylo vydávání odborného časopisu Odborné listy a založení hornického vzdělávacího a odborového spolku Prokop, jemuž předsedal. Bytostný optimismus, klid, rozvaha, jistota, dobrý postřeh, schopnost rychlého rozhodování a důslednost z Cingra učinily vynikajícího organizátora, jakého Ostravsko tehdy potřebovalo.

6. listopad

Dne 6. listopadu 2002 byl na výstavišti Černá louka slavnostně otevřen nový víceúčelový pavilon. Objekt je tvořen rekonstruovanou budovou původního pavilonu A, přístavbou s 6 300 m2 výstavní plochy a podzemními parkovacími prostory. Premiérovou akcí se stal 1. ročník Průmyslového veletrhu Ostrava 2002, na němž se prezentovalo 157 vystavovatelů z ČR, Polska a Slovenska a expozice Krásy a tajemství ČR. Uskutečnil se zde také Den Petřkovické Venuše (15. 11.), na kterém byla 23 tisíc let stará krevelová soška vystavena teprve podruhé v historii města. Zahájení výstav se zúčastnil velvyslanec delegace Evropské komise v ČR R. Cibrian, předseda Poslanecké sněmovny L. Zaorálek, primátor Ostravy Č. Vlček a další osobnosti.

1. listopad

2. listopad