Pamětní medaile k 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě

16. 8. 2017. Pokračují celoroční oslavy města, které souvisí s první písemnou zmínkou o Ostravě před 750 lety v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku. K akcím, knihám a známkám nyní přibylo symbolických 750 kusů pamětních medailí.

Návrh je dílem akademického malíře Vladimíra Pavlici z Ostravy-Hošťálkovic, který patří k nejuznávanějším českým medailérům. Stříbrné medaile jsou v prodeji v Ostravském informačním servisu.

Dominantou vyrobených medailí je Nová radnice, která symbolizuje rozvoj Ostravy a znak města s koníkem v poskoku.

„Jako možného autora jsme oslovili jednoho z nejlepších a nejuznávanějších českých medailérů, který žije v Hošťálkovicích, jednom z ostravských městských obvodů. On nabídku přijal a vyrobil návrh, který odpovídal našim představám. Pamětní medaili považuji za důstojnou připomínku takovéto události,“ řekl primátor Tomáš Macura.

Akademický malíř Vladimír Pavlica je autorem zřejmě nejkrásnější a numismatiky nejvíce ceněné ražby porevoluční pamětní mince – zlaté desetitisícikoruny k 1150. výročí příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu, kterou vydala Česká národní banka v roce 2013 při slavnostní emisi na Velehradě.

„U medaile k 750. výročí Ostravy jsem zvažoval několik variant a vytvořil jsem desítky skic. Ostrava má tolik zajímavých objektů a témat, které by si zasloužily, aby se objevily na medaili. Ostrava, to je průmysl s hutěmi a odcházejícím hornictvím, stále přítomným díky těžním věžím, chemické závody, ale i kultura, věda, sport, školství a mnoho dalšího. To vše tvoří Ostravu a její historii. Bylo těžké vybrat to nejdůležitější. V přehršli témat jsem nakonec vybral jednoduchou a čistou variantu s dominantní Novou radnicí a znak města,“ řekl autor medaile Vladimír Pavlica.

Práce na vytvoření jedné strany mince nebo medaile trvá přibližně měsíc. Medailér vytvoří sérii kreseb, poté je na řadě model, který má v průměru 20 centimetrů. Na podložce o tomto průměru začne vytvářet podobu budoucí medaile.

Výsledek odlije do sádry a nastává další část práce. V sádře cizeluje písmo a celý reliéf, aby nepřesahoval výšku 1,8 milimetru. Vytváří a retušuje až pět pozitivů a negativů sádrových odlitků jedné strany mince. Sádrový model předá do mincovny, kde z něj pomocí pantografu převedou originál do potřebného rozměru a vytvoří razidlo. Mincovna připraví polotovar mince - tzv. střížek a do něj razidlem vyrazí podobu mince nebo medaile.

Ostravská medaile je číslovaná a ražená z mincovního stříbra o ryzosti Ag 999/1000. Od čtvrtku 17. srpna bude v prodeji ve dvou velikostech o průměru 50 a 30 mm v Ostravském informačním servisu za 1999 a 999 korun.

Limitovaná sběratelská edice byla vyrobena v Pražské mincovně.