OSTRAVA V PRAZE letos již podeváté

30. 5. 2018. Tři pražské scény obsadí od 1. do 8. listopadu již devátý ročník divadelního festivalu Ostrava v Praze. Hned čtyři inscenace uvede Národní divadlo moravskoslezské, dvě Divadlo Petra Bezruče a po jedné Komorní scéna Aréna a Divadlo loutek Ostrava. Divákům v Praze ostravská divadla nabídnou slavnou komickou, ale i moderní operu, hudební drama, činohru a loutkové divadlo ve stylu muppet. Hrát se bude na scénách Divadla v Celetné, Divadla Komedie a Divadla pod Palmovkou. V prodeji bude téměř 2500 vstupenek.

Pražské publikum uvidí opět to nejlepší z nabídky ostravských divadel. Arénu počtvrté zvolili kritici Divadlem roku, Bezruči mají v Praze vždy vyprodáno stejně jako u nás v Ostravě. Velkému diváckému zájmu se těší také skvělá představení Národního divadla moravskoslezského i Divadla loutek.  Symbolicky letos - v osmičkovém roce – odehrají ostravská divadla v Praze osm titulů v osmi dnech,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Představení vybírala divadla sama, jde vždy o divácky velmi úspěšné kusy pozitivně hodnocené také kritikou a ověnčené cenami. Letošní ročník festivalu město Ostrava podpoří částkou 1,3 miliónu korun.

„Festival zahájíme 1. listopadu naší veleúspěšnou operou Lazebník sevillský!!! s libretem Jarka Nohavici v režii Ondřeje Havelky v Divadle pod Palmovkou. Pražskému publiku naše divadlo nabídne ještě moderní operu a dvě dramatická díla – soudobou hru Brada Frasera Teď mě zabij a hudební dílo Jaroslava Duška, Maria Buzziho a Ondřeje Smeykala L2: Brána života! Tu budeme hrát v Divadle Komedie,“ přibližuje ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil s tím, že Lazebníka i hudební drama L2:Brána života! už nyní tvůrčí týmy upravují do komornější – zájezdové podoby.

Finále festivalu ostravských divadel obstarají 8. listopadu v Divadle v Celetné Bezruči se Spalovačem mrtvol, ve kterém exceluje Norbert Lichý. Bezruči už pražský festival vloni se Spalovačem mrtvol vyprodali, inscenace slavila úspěchy v hlavním městě od té doby opakovaně. Spalovač je tedy jediným kusem, který je znovu zařazen i do letošní festivalové nabídky. Novější uvedení Maryši už letos v Praze Bezruči hráli také, ale představení dalších ostravských divadel uvidí pražské publikum poprvé. (Podrobnější anotace ke všem představením viz níže.)

Vstupenky budou v pražských divadlech a jejich předprodejích k dispozici od začátku září a všechna představení může vidět až 2500 diváků.

Festival Ostrava v Praze vznikl v roce 2010 jako jedna z akcí při vyhlášení kandidatury Ostravy na Evropské město kultury pro rok 2015. A koná se od té doby každoročně s velkým úspěchem. Osmý ročník festivalu Ostrava v Praze ovládl vloni v listopadu šest pražských divadel, devět představení vidělo asi 2500 diváků a většina z nich byla vyprodaná.

ANOTACE K PŘEDSTAVENÍM:

Národní divadlo moravskoslezské

1. listopadu v Divadle pod Palmovkou – Goacchino Rossini: Lazebník sevillský!!!

Libreto přebásnil Jaromír Nohavica, režie se ujal Ondřej Havelka, orchestr vede Marko Ivanović.

Představení vyšperkované typickými Nohavicovými gagy bude mít komornější podobu, jak to ostatně už Ondřej Havelka spolu s NDM režijně naplánoval. Pro Havelku to bylo první ostravské režírování opery: „Takzvaná cestovní verze otevře šanci, že se opera dostane i do menších divadel, dokonce snad i do alternativních prostorů, třeba kulturních domů nebo sokoloven. Zkrátka tam, kde se diváci s operou třeba nikdy nesetkali. To je moje osvětové bláznovství,“ říkal Ondřej Havelka už před premiérou v ostravském velkém divadle. NDM nabídne komornější nastudování poprvé 24. října publiku v divadle v Novém Jičíně a poté bude následovat pražské festivalové představení a divadlo plánuje i další putování.

Komický příběh sluhy Figara se hraje v NDM od roku 1919 a toto nastudování nejslavnější Rossiniho opery je v Ostravě už deváté, premiéru mělo v červnu 2017. Pro Jarka Nohavicu to bylo třetí libreto pro ostravskou operu – z jeho pohledu nejtěžší. Instrumentálně do komorní podoby upravuje dirigent Marko Ivanović. Barytonista Svatopluk Sem zpíval či zpívá Figara mj. také v divadle v Českých Budějovicích nebo ve Státní opeře Praha, za roli v ostravském nastudování dostal vloni v říjnu  Výroční cenu portálu Opera Plus.

2. listopadu – představení soudobé opery – zatím nekonkretizováno, Dny nové opery v Ostravě (NODO) se uskuteční koncem června.

3. listopadu v Divadle Komedie -  Brad Fraser: Teď mě zabij!

Komorní představení mělo českou premiéru ve zkušebně NDM v květnu 2017 v brilantní režii Janusze Klimszy. V hlavních rolích se představují Robert Finta a David Viktora  -  ten za roli letos dostal historicky první hereckou Cenu Jantar pro umělce v Moravskoslezském kraji, oba herci pak získali nominace na Cenu Thálie.

Příběh se točí kolem rodiny čtyřicátníka, jehož kariéru spisovatele před patnácti lety narušila tragická nehoda manželky. Po její smrti Jake pečuje s podporou své o deset let mladší sestry o těžce tělesně postiženého syna, který se narodil s genetickou vadou a jeho způsob komunikace s okolím je velmi specifický. Situaci zkomplikuje otcovo onemocnění, kdy je sám odkázán na pomoc druhých. Kanadský autor Brad Fraser se nebojí velmi kontroverzních témat i společenských tabu, jeho hry jsou vyšperkované brilantními dialogy.

4. listopadu – Divadlo Komedie - Jaroslav Dušek: L2:Brána života!

Unikátní osud německého spisovatele Clemense Kubyho, který se po vážném úraze páteře (obratle L2) a hrozbě ochrnutí dokázal vyléčit sám pomocí meditace, inspiroval herce a improvizátora Jaroslava Duška a hudebníky Ondřeje Smeykala a Maria Buzziho k nevšednímu hudebnímu dílu, které mělo za přítomnosti pana Kubyho světovou premiéru v Ostravě v dubnu 2016 a aktuálně na repertoáru divadla není. Právě ale vzniká zájezdová verze, kterou NDM poprvé představí na konci června na festivalu Smetanova Litomyšl a tato verze bude nabídnuta také pražskému publiku.

Jaroslav Dušek se i v Praze ujme role uvaděče do reality. „L2 je obratel v páteři, který se vL2 je obratel v páteři, který se v orientální medicíně nazývá Brána života. My jsme toto označení použili se skladatelem Ondřejem Smeykalem pro název divadelního tvaru, kterému říkáme ‚úzdravné operum’. Je to hudebně-dramaticky-pohybově-pěvecké dílo,“ přiblížil Jaroslav Dušek ostravskou inscenaci před její premiérou.

Komorní scéna Aréna – 4x divadelními kritiky oceněna jako Divadlo roku v rámci Cen divadelní kritiky

5. listopadu – Divadlo Komedie – A. P. Čechov: Tři sestry

Překlad Leoš Suchařípa, režie Ivan Krejčí

Ruskou klasikou zahajovala ostravská Aréna divadelní rok 2018 a představení je beznadějně vyprodané dlouho dopředu. Čechovovy Tři sestry v Komorní scéně Aréna jsou další z vydařených inscenací, která má vlastní názor na svět – podle jednoho z kritiků tu „…mužský prvek vymezuje ženám prostor pro jejich existenci, ale ženy v hledišti se určitě baví sarkastickým pohledem autora i inscenátorů na mužské hrátky, na to, jak život sám pohlavkuje mužskou ješitnost a sebestřednost“. Ztráta iluzí tak v závěru může divákovi přinést svým způsobem i ozdravný dojem. Jednu z hlavních rolí si přesvědčivě střihla Kristýna Leichtová.

Divadlo Petra Bezruče

6. listopadu – Divadlo Komedie -  Bratři Mrštíkové: Maryša

Režie Janka Ryšánek Schmiedtová, úprava Kateřina MenclerováJanka Ryšánek Schmiedtová

Jak samo divadlo na svých stránkách uvádí: Je to klasika nejklasičtější u Bezručů a cestou z nesvobody je – uvařit kávu. Ostravské uvedení je pojato jako tragédie jedné rodiny. V  roli Maryši exceluje Pavla Gajdošíková, sedláka Lízala hraje Norbert Lichý, jeho ženu Markéta Haroková. Kritika ihned po lednové premiéře zařadila ostravskou Maryšu mezi výtečné inscenace, divadlo s ní letos v půlce dubna vyprodalo divadelní scénu v pražské Celetné a festivalově ji v listopadu uvede v Divadle Komedie. Recenzenti zdůrazňují pokoru ke klasickému textu, ale i to, že divák si odnese zase něco nového, ačkoli už Maryšu viděl třeba desetkrát.

8. listopadu – Divadlo v Celetné – Ladislav Fuks: Spalovač mrtvol

Režie Jakub Nvota, dramatizace Kateřina Menclerová

Husí kůže v žáru kremačních pecí nebo dobrá rasa, špatná rasa a přátelé žehu – i takové bonmoty provázejí další úspěšné a od premiéry v září 2016 stále vyprodané představení u Bezručů. Opět s Norbertem Lichým v hlavní roli Romana Kopfrkingla, sužovaného komplexy malosti i touhou vyniknout.  Lichý byl za svůj mimořádný jevištní výkon nominován na Cenu divadelní kritiky v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon roku 2016 a získal také nominaci na Cenu Thálie 2016. I tato inscenace už vyprodala zájezdová představení v Praze a ostravský festival v listopadu uzavře.

Divadlo loutek Ostrava

7. listopadu – Divadlo Komedie – Václav Klemens: Stříhali dohola Josefa Kainara

Inscenace určená divákům od 13 let bude předposledním ostravským kouskem pro Prahu. Hra vznikla vloni v listopadu ke stému výročí narození slavného básníka a vrací se k jeho mládí v Ostravě. „V jevištním příběhu jedné téměř vylidněné noční kavárny, která se hrou představ a fantazií mění v zaniklou ostravskou kavárnu Savoy, se vrátíme do doby Kainarova mládí, do časů jeho studií, prvních lásek, nadšeného muzicírování a veršování,“ popsal před premiérou autor scénáře, režisér a umělecký šéf Divadla loutek Václav Klemens. Nechybí hudební pecky „Stříhali dohola malého chlapečka nebo Blues železničního mostu“. Hraje se ve stylu muppet – herci jsou v převlecích s maskami.